marți, 7 septembrie 2010

Studiu minimal asupra goticului

In ultima vreme, am tinut sa contemplez la ceea ce ar trebui sa adopt spre a imi individualiza modul de a scrie. Insa, pana sa fac asta, am cugetat asupra stilului crae imi influenteaza modul de a gandi, de scrie, de a trai, de a cauta misticismul chiar si acolo unde nu exista. Citind unul dintre articolele legate de stilul gotic, am ajuns la concluzia ca acesta este cel mai pregnant pentru a ma face sa ma manifest ca artist, diletant al literaturii si membru al cercului social.
Ceea ce este de remarcat la acest stil este faptul ca, spre deosebire de celelalte stiluri, el permite un mai mare grad de expresivitate. Ne gandim la arta, la literatura cat si la conceptiile pe care a reusit sa le creeze de-a lungul timpului. Intotdeauna a demonstrat ca tocmai atunci cand toata lumea se astepta mai mult sa il ‘’detroneze’, goticul a gasit o metoda sau un portal prin care sa revina la suprafata si sa continue a fascina masele mai mult sau mai putin pro gotice. Putem spune chiar ca goticul este un Phoenix intunecat( intrucat temele, motivele, conceptiile abordate si preluate tin de partea mai putin estetica a vietii, incarcata fiind cu numeroase avortonuri ale starilor spirituale umane).
Dominat fiind de multitudinea de elemente fantastice, de ideile de pura libertate, de existenta imperioasa a creativitatii, stilul gotic este indispensabil fiecarui laturi a socialului, fiind oarecum chintesenta care reuseste sa puna in miscare celelalte stiluri. In fond, ar mai fi existat realismul sau naturalismul daca nu ar fi fost dezvoltat anterior goticul( facand referire catre literature si arta)? Sau ar fi putut exista motive entru care sa ni se impuna anumite conceptii strict obiective legate de ceea ce trbeuie sa contina lumea si elementele sale?
Referitor la caracteristicile lumii gotice, putem spune ca definitorie pentru acesta este si capacitatea de a executa cu de-a amanuntul analize intriseci, deci analize ale sufletului si starilor pe care le parcurge fiinta umana la vremuri de restriste. Goticul nu vine numai ca un manifest pro revelarea suferinteor si materializarea creativitatii, ci mai mult cu scopul de a infrumuseta lumea intunecata in care totusi traim si pe care ne straduim sa o imbunatatim. Cu toate ca frumusetea uratului este inobservabila pnetru mai mult de jumatate din populatia globului, aceasta exista si este aici pentru a evidentia frumusetea fiecarui obiect. Asocierile, daca nu melodice, cel putin complementare ale elementelor intunecate cu cele ale celor luminoase faca ca cele din urma sa isi piarda vigoarea si semnificatiile, primind valente-hibrid si reusindu-se un experiment care face ca fiinta sensibila la cele inconjuratoare sa inteleaga diferitele frumuseti nou-aparute( puritatea unei flori in simbioza cu nasterea fiarei rezulta nasterea satanei din puritate, este ununl idntre infinitele experimente-concepte pe care goticul le poate adduce cu sine). \
Goticul, in comparatie cu celelalte stiluri, reuseste sa aduca in evidenta insusi esenta a semnificatiei finite umane. Materialul ezoteric care este nascut de gotic adduce un plus de cunoastere a limitelor( daca acestea intr-adevar exista), a profunnzimilor omului si a evidentierii caracterelor negatv ale lumii.

Niciun comentariu: